علل ابتلا به دیابت

چرا به دیابت مبتلا می شویم؟

انواع مختلفی از دیابت وجود دارند، اما شایع‌ترین آنها دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2 هستند. دیابت نوع 1 بیماری است که از زمان تولد یا حداقل از سن جوانی شکل می گیرد. دیابت نوع 2 می تواند هر فردی در هر سنی را مبتلا کند و در واقع قابل پیشگیری است، اگرچه برخی افراد نسبت به دیگران در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری قرار دارند. از عوامل خطرآفرین ابتلا به دیابت نوع 2 می توان به سابقه خانوادگی، رژیم غذایی ناسالم، عدم فعالیت بدنی، و فشار خون بالا اشاره کرد.

دیابت تا چه اندازه جدی است؟

بنابر گزارش موسسه پژوهش دیابت آمریکا، این بیماری هفتمین عامل مرگ و میر در آمریکا محسوب می شود و آمار مرگ و میر ناشی از آن بیش از مجموع بیماری های ایدز و سرطان پستان گزارش شده است. دیابت هزینه سالانه 245 میلیون دلاری را برای این کشور به همراه دارد.

چرا تشخیص زود هنگام دیابت اهمیت دارد؟

غربالگری دیابت نوع 2 به منظور تشخیص زودهنگام و آغاز درمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در صورت عدم درمان، پیامدهای این بیماری می توانند جدی و حتی کشنده باشند. برخی از این پیامدها شامل بیماری قلبی و سکته مغزی می شوند و بنابر گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا، دیابت دلیل اصلی نارسایی کلیه، قطع عضو در اندام های پایین تنه و موارد جدید نابینایی است.

از کجا تشخیص دهیم به دیابت مبتلا هستیم؟

بنابر گزارش انجمن دیابت آمریکا، نشانه های شایع ابتلا به دیابت شامل موارد زیر می شوند (نشانه های دیابت):

  • تکرر ادرار
  • احساس تشنگی بسیار
  • احساس گرسنگی بسیار – حتی وقتی که غذا خورده اید
  • خستگی شدید
  • تاری دید
  • بردیگی ها و کبودی هایی که به کندی خوب می شوند
  • کاهش وزن – حتی زمانی که به اندازه کافی غذا می خورید (نوع 1)
  • احساس سوزن سوزن شدن، درد، یا بی حسی در دست ها و پاها (نوع 2)

علائم افراد مستعد بیماری دیابت

در ایران در افراد بالای ۲۰ تا ۳۰ سال حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد جامعه به دیابت نوع ۲مبتلا هستند.
آیا احتمال بروز دیابت در شما زیاد است؟ آیا شما جزو گروه پر خطر هستید؟

افرادی که یکی از فاکتور های ده گانه زیر را دارند، جزو افراد پر خطر هستند

۱- سن بالای ۴۵ سال
۲- چاقی (شاخص توده بدنی (BMI) بیشتر از ۲۵). ( در منوی “رژیم درمانی” با استفاده از حسابگر ببینید که BMI شما در چه محدوده ای است.)
۳- سابقه خانوادگی دیابت حداقل در یکی از افراد درجه اول
۴- فعالیت بدنی کم
۵- خانمی که نوزاد با وزن بیش از ۴ کیلوگرم بدنیا آورده است یا سابقه دیابت بارداری دارد.
۶- فشار خون > 140/90
۷- خانمی که تخمدان پلی کیستیک دارد.
۸- سابقه بیماری قلبی عروقی
۹- کلسترول خوب یا HDL پایین (<35) یا تری گلیسیرید بالای ۲۵۰
۱۰-افرادی که مبتلا به پیش دیابت هستند. یعنی قند ناشتا ۱۲۶-۱۰۰ است یا قند دو ساعت بعد از غذا بین ۲۰۰-۱۴۰ است. این افراد دیابت ندارند ولی عدم تحمل گلوکز (قند) دارند.

افرادی که جزو افراد پر خطر هستند و باید آزمایش قند ناشتا یا قند دو ساعته یا HbA1c بدهند

آزمایش قند خون ناشتا (FPG) : در آزمایش گلوکز (قند) خون ناشتا، پس از ۸ ساعت نخوردن غذا، مقدار گلوکز خون فرد اندازه گیری می شود.

قند ناشتا < 100 : نرمال قند ناشتا بین ۱۰۰تا ۱۲۶ : پره دیابت یا پیش دیابت قند ناشتا >126 : دیابت

تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT): قند خون پس از ناشتایی و ۲ ساعت پس از نوشیدن شربت گلوکز اندازه گیری می گردد.

قند دو ساعته < 140: نرمال

قند دو ساعته: بین ۱۴۰و ۲۰۰ : پره دیابت یا پیش دیابت

قند دو ساعته بالای ۲۰۰ : دیابت

تفسیر نتایج آزمایش های قند در افراد پرخطر

  • چنانچه این تست ها بیانگر ابتلا به دیابت بود ، باید درمان های لازم را طبق دستور پزشک شروع کنند.
  •  اگر نتیجه تستها مختل بود ولی در حد دیابت نبود، بیانگر ابتلا به پره دیابت است.
  •  اگر نتایج کاملا نرمال بود باید هر یک تا دو سال آزمایش ها تکرار شوند.

افراد پر خطر و پیش دیابتی چگونه می توانند از بروز دیابت جلوگیری کنند؟

  1. اصلاح سبک زندگی که شامل قطع سیگار، رژیم غذایی مناسب و کاهش حداقل ۷% وزن فعلی
  2. ورزش متوسط ،حداقل ۱۵۰دقیقه در هفته (حداقل پنج روز در هفته و روزی ۳۰ دقیقه)
  3. بررسی وجود فاکتور های خطر دیگر مثل چربی خون بالا و فشار خون و درمان آنها
  4. شروع متفورمین به ویژه در افرادی که BMI بالاتر از ۳۵ دارند

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.