مانیکور، پدیکور و ماساژ پا در افراد دیابتی
رعایت چه نکاتی هنگام مانیکور، پدیکور و ماساژ پا در افراد دیابتی مهم است؟
امروزه بسیاری از افراد مبتلابه دیابت برای آراستگی هرچه بیشتر دستوپاهای خود، تمایل به انجام خدمات زیبایی ازجمله مانیکور و پدیکور دارند. همچنین ممکن است این افراد خدمات ماساژ پا نیز دریافت کنند.
میدانیم مراقبت از پا در افراد دیابتی یکی از ارکان مهم خود مراقبتی محسوب میشود. این در حالی است که گاهی افراد مبتلابه دیابت به دلیل عدم کنترل مناسب قند و فشارخون، در درازمدت دچار عوارض عصبی دیابت میشوند که به آن نوروپاتی محیطی دیابت گفته میشود. نوروپاتی دیابتی در پاها میتواند خود را با علائمی مانند گزگز، مورمور، سوزن سوزن شدن، برقگرفتگی یا حس راه رفتن حشره روی پا نشان دهد. آسیب به سیستم عصبی محیطی در دیابت به آن معناست که حس درد، گرما و سرما در اندام کاهش مییابد. پس امکان دارد فرد بریدگی، تاول و دیگر آسیبها به اندام خود را تا زمان ایجاد عفونت در آن ناحیه، متوجه نشود. همچنین نوروپاتی دیابتی و نیز آسیبی که گاهی در اثر قند خون بالا به عروق میرسد، باعث میشود فرد در معرض خطر عفونت و بهبود دیرتر زخمها قرار گیرد. این به آن معناست که یک آسیب جزئی حین انجام مانیکور، پدیکور یا فشار بیشازحد هنگام ماساژ پاها، احتمال دارد موجب زخم یا عفونت و در موارد شدید منجر به قطع عضو شود. لازم به ذکر است موارد نامبرده بیشتر در افرادی که دیابت کنترل نشده دارند روی میدهد.
نکتهی مهم آن است که فرد دیابتی پیش از انجام مانیکور، پدیکور یا دریافت ماساژ پا با پزشک خود مشورت کند تا وی با توجه به وضعیت کنترل قند خون، وجود عوارض عصبی دیابت و سلامت عروق فرد، توصیههای مناسب را بیان کند.
نکات مهم در مورد مانیکور، پدیکور و دریافت ماساژ پا
افراد دیابتی چنانچه قصد انجام مانیکور، پدیکور یا ماساژ پا رادارند، لازم است نکات زیر را مدنظر قرار دهند.
1- ارزیابی سلامت پا
افراد مبتلابه دیابت در صورت داشتن عفونتهای فعال، زخمهای باز، بریدگی در پاها یا ساق پا، باید از پدیکور یا ماساژ خودداری کنند.
2- اصلاح موهای زائد پاها
توصیه میشود فرد یک الی دو روز پیش از انجام پدیکور موهای زائد پاهای خود را اصلاح نکند. زیرا امکان دارد حین این کار زخم یا بریدگیهای کوچکی ایجاد شود که محل مناسبی برای ورود عفونت به بدن محسوب میشود.
3- انتخاب سالن تمیز و بهداشتی
بهتر است سالنی برای انجام مانیکور و پدیکور یا ماساژ انتخاب شود که پروتکلهای بهداشتی در آن رعایت میشود. یعنی ابزارهای مصرفی، سطوح و حوضچههای پدیکور باید کاملاً ضدعفونی و استریل شده باشند.
4- لوازم مانیکور و پدیکور شخصی
فرد مبتلابه دیابت برای انجام مانیکور و پدیکور باید از لوازم و ابزار شخصی خود استفاده کند. زیرا استفاده از ابزار موجود در آرایشگاه میتواند باعث افزایش خطر انتقال آلودگی و عفونت شود.
5- برقراری ارتباط با تکنیسین
فرد باید پیش از دریافت خدمات، تکنیسین مربوطه را از دیابت خود مطلع کند، نکات مراقبتی لازم را به وی آموزش دهد و از وی بخواهد که خدمات را با دقت و صبوری بیشتری برایش انجام دهد.
6- اجتناب از برش کوتیکول
کوتیکول یکلایه نازک از پوست مرده شفاف است که در محل رویش ناخنهای دستوپا قرار دارد. وظیفهی آن حفظ سلامت ناخنهای تازه روییده و جلوی از نفوذ قارچها و باکتریها به ریشهی ناخن است. بهتر است فرد مبتلابه دیابت هنگام انجام مانیکور و پدیکور از ناخن کار خود بخواهد، که کوتیکول ناخن بریده نشود و ابزار بُرنده در مواجهه باپوست قرار نگیرند.
7- علائم هشداردهنده پس از انجام مانیکور، پدیکور یا ماساژ
پس از اتمام مانیکور، پدیکور یا ماساژ فرد دیابتی باید نسبت به هرگونه علائم هشداردهنده مانند قرمزی، تورم، عفونت، گرمتر یا سردتر بودن ناحیه نسبت به نواحی اطراف خود، ترشح و تغییر رنگ آگاه و حساس باشد. در صورت مشاهده هریک از موارد نامبرده یا هر مسئلهی غیرعادی، فوراً موضوع را به پزشک خود اطلاع دهد.
8- معاینه منظم پاها
توصیه میشود بهطور منظم پاهای فرد مبتلابه دیابت توسط پزشک معاینه شود.
بنابراین داشتن یک رویکرد آگاهانه و مشورت با پزشک معالج، میتواند کلید داشتن یک مانیکور و پدیکور ایمن یا ماساژ پا در افراد مبتلابه دیابت محسوب شود.
پاسخ دهید