دیابت در گربه ها

دیابت در گربه ها

دیابت در گربه ها

دیابت در گربه همانند دیابت در انسان ها عمل می کند، به این صورت که اگر گربه نتواند سطح قند خون یا هورمون انسولین بدن خود را تنظیم کند، درگیر این بیماری میشود. به طور کلی دیابت نوعی اختلال متابولیکی بوده و زمانی که انسولین در بدن کاهش یابد، به وجود می آید.

بیماری دیابت در گربه ها اگر فورا تحت درمان قرار نگیرد، می تواند به وضعیتی تهدید کننده و خطرناک تبدیل شود که در برخی موارد حتی مرگ را به همراه دارد.

مانند انسان ها، دیابت در گربه هم به ۲ نوع تقسیم می شوند.

نوع ۱: در این نوع دیابت زمانی که قند خون پایین بیاید، در اثر همین اتفاق باعث اختلال در عملکرد پروتئین هم می شود که به آن دیابت نوع ۱ می گویند.

نوع ۲: بیشترین نوع گزارش شده در گربه ها، همین نوع ۲ می باشد. زمانی که سطح گلوکز به دلیل اختلال در انرژی رسانی به وسیله انسولین بالا رود، موجب ایجاد دیابت نوع ۲ می شود.

البته در مراحل اولیه این بیماری، تشخیص اینکه گربه به کدام نوع دچار شده است، بسیار مشکل است اما با گرفتن آزمایشات مختلف پزشکان به نوع دیابت پی خواهند برد.

در ادامه به بررسی موارد مختلف دیابت در گربه خواهیم پرداخت.

تشخیص دیابت در گربه 

دیابت در گربه علائم مختلفی دارد که به همین منظور دامپزشکان اقدام به تشخیص این بیماری می کنند. برای تشخیص این بیماری لازم است که آزمایشات خون و ادرار انجام شود. این آزمایشات نشان دهنده مقدار قند در خون و ادرار گربه ها است که برای نتیجه گیری در روند درمان تاثیر زیادی دارند. البته این ها تازه بخشی از آزمایشات هستند که دامپزشک تجویز می کند، اما در برخی موارد حاد نیاز به آزمایشاتی نظیر: آزمایش فریتوزامین، آزمایش کلیه، آزمایش کبد و در نهایت آزمایش تیروئید می باشد که به تشخیص نوع بیماری کمک بسیاری میکند.

در برخی موارد نیاز است که گربه در بیمارستان بستری شود که باتوجه به صلاحدید دامپزشک و معاینات روزانه انجام می شود.

علائم دیابت در گربه کدامند؟

در اثر این بیماری، گربه توانایی تنظیم قند خون خود را از دست میدهد که در نتیجه به بیماری دیابت دچار می شود. توجه داشته باشید که بررسی هر کدام از علائمی زیر باید در دستور کار قرار گیرد تا روند درمان به درستی انجام شود. زمانی که گربه ها وارد مراحل اولیه این بیماری می شوند، علائم مشخصی را از خود بروز خواهند داد.

برخی از این علائم عبارتند از:

  • افسردگی: وقتی بدن نتواند انرژی مورد نیاز را تامین کند باعث بیحالی گربه شده که همین موضوع باعث افسرده شدن آن می شود.
  • عطش زیاد: در اثر این بیماری بدن گربه آب زیادی را از دست میدهد، به همین دلیل مصرف آب به طرز غیر معمولی افزایش میابد.
  • دفع مکرر ادرار: زمانی که مصرف آب گربه زیاد شود، ناخودآگاه دچار افزایش ادرار میشود که همین مورد در عطش گربه هم تاثیر بسیار می گذارد.
  • کاهش وزن شدید: کاهش وزن در هر ۲ نوع دیابت وجود دارد، به دلیل اینکه گربه از گلوکز نمیتواند استفاده کند که در نتیجه برای تامین انرژی از پروتئین ها و چربی ها استفاده میکند، و همین موضوع تاثیر زیادی در کاهش وزن گربه میگذارد.
  • بیحالی و کاهش تحرک: زمانی که بدن گربه با کاهش انسولین مواجه می شود، گلوکز وارد سلول ها نخواهد شد که به همین دلیل باعث بیحالی گربه می گردد.
  • کاهش بینایی و آب مروارید: یکی از عوارضی که دیابت در گربه دارد، تاثیر زیادی در بینایی گربه می گذارد.
  • زردی پوست، چشم و همچنین دهان و لثه

توجه داشته باشید در صورت مشاهده هر کدام از این علائم، باید سریعا به دامپزشک مراجعه کرده و درمان را آغاز کنید، زیرا در صورت سهل انگاری میتواند عواقب جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.

درمان 

نکته مثبتی که در این بیماری وجود دارد از نوع بیماری های قابل درمان است که با توجه به تجویز پزشک انجام می شود. هدف اصلی از درمان این بیماری برای تنظیم میزان قند خون به اندازه طبیعی می باشد. یکی از راه های درمان دیابت در گربه استفاده از انسولین می باشد.

کار اصلی انسولین کمک به انتقال گلوکز از خون به سلول ها است، که با توجه به نوع دیابت و شدت بیماری تجویز می شود. روش تزریق انسولین به این گونه است که ابتدا مایع انسولین را وارد سرنگ مخصوص کرده و سپس به زیر پوست گربه تزریق می کنند. معمولا دامپزشک ها انسولین را دوبار در روز و بعد از غذا تجویز می کنند.

البته توجه داشته باشید که انسولین فقط یکی از راه های درمان دیابت در گربه می باشد و شما حتما باید توجه زیادی به تغذیه گربه خود داشته باشید. استفاده از غذاهایی که کربوهیدرات کم و همچنین پروتئین زیادی دارند، تاثیر زیادی در کنترل قند خون کاهش وزن گربه دارند.

مواردی که شما میتوانید در برنامه غذایی گربه استفاده کنید عبارتند از:

  • ماهی
  • مرغ و تخم مرغ
  • گوشت پخته شده بدون افزودنی
  • غذاهای خشک و تر مناسب گربه های دیابتی

مواردی که عنوان شد به سلامت گربه مبتلا شده کمک زیادی میکند، اما بعضی مواد غذایی هم هستند که نباید از آنها تا مدتی استفاده کرد،

که این موارد عبارتند از:

  • نشاسته و آرد
  • میوه و سبزیحات حاوی قند
  • غذاهای حاوی شکر و نشاسته

علل اصلی دیابت در گربه

بیماری دیابت میتواند به صورت ارثی به بچه گربه ها منتقل گردد، اما در کنار این موضوع عوامل تاثیر گذاری هم وجود دارند که باعث ایجاد بیماری دیابت می شود،

برخی از این دلایل عبارتند از:

  • عدم تحرک روزانه
  • استفاده از غذای انسان
  • استفاده از غذاهای قندی
  • چاقی و اضافه وزن بیش از حد

همه موارد ذکر شده تاثیر بسیار زیادی در ابتلا شدن به این بیماری می گذارند، پس توصیه می شود توجه زیادی به تغذیه گربه خود داشته باشید و به گونه ای با این طریق از مبتلا شدن به این بیماری جلوگیری کنید. همچنین شما میتوانید با تشویق گربه خود به ورزش کردن از چاق شدن و عدم تحرک گربه جلوگیری کنید.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.