نقش تغذیه در بیماری دیابت
بیماری دیابت شایع ترین بیماری غدد درون ریز و شایع ترین بیماری غیرواگیر نوع بشر می باشد. بر اساس آمارهای فدراسیون بین المللی دیابت (IDF) در سال 2012، 8/8 درصد جمعیت جهان و 5/11 درصد جمعیت ایران به دیابت مبتلا هستند. 95-90 درصد افراد دیابتی به دیابت نوع 2 مبتلا هستند که چاقی و اضافه وزن خصوصا چاقی شکمی یکی از عوامل موثر در پیدایش و پیشرفت دیابت نوع 2 می باشند.
در غذای روزانه هر فرد، کربوهیدرات یا به بیان ساده قند وجود دارد که طی فرایند هضم و جذب در دستگاه گوارش، قند غذا به گلوگز یا قند خون تبدیل و وارد گردش خون می شود و قند خون بعد از صرف غذا حتی در افراد سالم بالا می رود. در افراد دیابتی بسته به نوع دیابت یک یا دو به دلیل عدم وجود و یا کاهش هورمون انسولین در بدن بعد از صرف غذا، قند خون نسبت به افراد سالم افزایش بیشتری پیدا می کند.
چنانچه فرد دیابتی رژیم غذایی خود را تحت نظر متخصص تغذیه به طور کامل رعایت کند می تواند همانند افراد سالم قند خون نرمال و با ثباتی را تجربه کند به طوریکه نیاز به دریافت انسولین و همچنین دوز داروی مصرفی کاهش می یابد.
هدف از راه اندازی دپارتمان تغذیه در مرکز درمان دیابت ارمغان
هدف کلی این دپارتمان کسب اهداف درمانی، پیشگیری و کنترل عوارض بیماری دیابت (دیابت نوع 1، نوع 2 و دیابت بارداری) از طریق اصلاح عادت های غذایی و شیوه زندگی است که به ترتیب اهمیت در زیر بیان می شود :
- اولین و مهمترین هدف برنامه ریزی غذایی در افراد مبتلا به دیابت، حفظ و ثبات نسبی سطح قند خون (قند خون ناشتا و دو ساعت پس از صرف غذا ) در محدوده طبیعی و یا نزدیک به آن جهت پیشگیری از افت قند خون، با استفاده از به روز ترین متد تغذیه ای می باشد.
- دومین هدف تنظیم قند خون افراد دیابتی متناسب با میزان انسولین دریافتی و آموزش اصول شمارش کربوهیدرات به منظور کنترل دقیق تر قند خون
- سومین هدف حفظ چربی های خون (کلسترول و تری گلیسیرید ) در محدوده طبیعی است تا خطر بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهیم.
- چهارمین هدف تامین کالری کافی در دوره های مختلف زندگی افراد متناسب با سن می باشد. به طوریکه درکودکان مبتلا به دیابت برای اطمینان از رشد و نمو طبیعی نیاز به برنامه غذایی خاصی می باشد.
- پنجمین هدف رسیدن به وزن و ترکیب بدنی مناسب با قد و جنس در افراد دیابتی خصوصا در افراد مبتلا به اضافه وزن و یا چاقی است.
- ششمین هدف کنترل بیماری های همراه دیابت از جمله نارسایی کلیوی، مشکلات قلبی عروقی، هیپرلیپیدمی یا افزایش چربی خون، کم کاری یا پرکاری تیروئید می باشد.
- هفتمین هدف ارائه برنامه غذایی مناسب با عادات غذایی و سفره خانوار می باشد.
- هشتمین هدف پیگیری بیمار تا زمان رسیدن به نتایج مطلوب آزمایشگاهی و در نهایت برگزاری کلاس های آموزشی به منظور خود مراقبتی افراد مبتلا به دیابت در کنترل قند خون
مشاوره درمانی برای چه افرادی ضروری است
افراد در معرض خطر دیابت و افرادی که مبتلا به دیابت نوع 1 ، نوع 2 و یا دیابت بارداری هستند . تمام افراد مبتلا به دیابت نیازمند دریافت رژیم غذایی خاص تحت نظر متخص تغذیه هستند و در درمان خط اول به حساب می آید.
افراد در معرض خطر شامل :
- کودکان و بزرگسالان دارای اضافه وزن یا مبتلا به چاقی
- زنان و مردان بالاتر از 40 سال که دارای سابقه ژنتیکی دیابت، فشار خون بالا (بیشتر از 90/130 ) و قند خون بالا می باشند .
- زنان و مردان در هر سنی که مبتلا به پیش دیابت هستند و در آزمایشات روتین، قند خون ناشتا بین 126-100 میلی گرم بر دسی لیتر بود.
- زنان باردار در هفته های 24 تا 28 بارداری با قند خون ناشتا بالاتر از 92 میلی گرم بر دسی لیتر
- کودکان و نوجوانان مبتلا به دیابت
خدمات درمانی دپارتمان تغذیه در مرکز دیابت ارمغان
- ارائه رژیم غذایی اصولی مطابق با آخرین مقالات روز و بر اساس سفره غذایی خانوار و عادات غذایی بیمار
- ارائه رژیم غذایی به افراد در تمام سنین با هدف کاهش یا افزایش وزن
- ارائه رژیم غذایی به افراد مبتلا به دیابت ، بیماری های قلبی عروقی، فشارخون بالا، بیماری های کلیوی ، مشکلات تیروئیدی
- آنالیز ترکیب بدن ، تعیین درصد چربی کل و چربی احشایی با دستگاه
- پیگیری فرد مراجعه کننده تا رسیدن به اهداف درمانی
کارشناس دپارتمان تغذیه در مرکز دیابت ارمغان
وقت دهی :مراجعین محترم لطفا برای گرفتن وقت مشاوره با پذیرش هماهنگ شوید. جهت دریافت نوبت به صفحه تماس با ما مراجعه نمایید.