تاثیر هوای گرم بر افراد دیابتی
گرمای زیاد تابستان بر سطح قند خون اثر میگذارد. اینکه گرما چگونه بر سطح قند خونتان اثر میگذارد بستگی به چیزی که میخورید، هیدراته بودن یا نبودن بدنتان و همچنین میزان فعالیتتان دارد.اگر گرمای هوا و فعالیتتان باعث شود زیاد عرق کنید، ممکن است بدنتان دهیدراته شده و در نتیجه سطح قند خونتان بالا رود.اگر بدنتان کمآب شود نیز سطح قند خونتان بالا خواهد رفت. این اتفاق میتواند منجر به تکرر ادرار شده و این مسئله نیز دهیدراسیون بدنتان را تشدید میکند و حتی سطح قند خونتان را بالاتر میبرد. یعنی در واقع در یک سیکل معیوب گرفتار خواهید شد.در این مقاله به بررسی تاثیر هوای گرم بر افراد دیابتی بپردازیم.
تاثیر گرما بر قند خون
تحقیقات و مطالعات اخیر نشان داده است که گرما میتواند بهطور مستقیم و غیرمستقیم تأثیرات متنوعی بر سطح قند خون داشته باشد. با توجه به این مسئله، ارتباط بین فعالیت فیزیکی در دمای بالا و تنظیم قند خون موضوعی مورد بررسی و توجه قرار گرفته است که اهمیت زیادی در بهبود سلامت عمومی دارد. در این مطالعه، عوامل مختلفی که ممکن است بر تأثیر گرما بر سطح قند خون اثرگذار باشند، بررسی شدند.نتایج نشان میدهند که نوع و شدت فعالیت فیزیکی، مدت زمان انجام فعالیت، و شرایط محیطی میتوانند تأثیرات مختلفی بر سطح قند خون داشته باشند. فعالیتهای با شدت بالا و مدت زمان طولانی ممکن است منجر به افزایش سطح قند خون شوند، در حالی که فعالیتهای کوتاه مدت و با شدت متوسط ممکن است به تنظیم سطح قند خون کمک کنند. همچنین، شرایط محیطی مانند شدت گرما و رطوبت نیز میتوانند تأثیرات متفاوتی بر روی سطح قند خون داشته باشند.
اگر درمان شامل انسولین بشود، وضعیت پیچیده تر هم خواهد شد. دهیدراسیون باعث میشود خونرسانی به پوست کاهش یافته و در نتیجه، توانایی بدن برای جذب انسولینی که تزریق کردهاید کمتر شود.بدن ما در برابر گرم شدن هوا، مثل هر تغییر محیطی دیگر، واکنشهایی نشان میدهد تا خود را با شرایط تطبیق دهد و فعالیتهای طبیعی بدن مختل نشود. برای مثال در برابر گرمای هوا، بدن دفع عرق را افزایش میدهد تا بدینوسیله از بالا رفتن بیش از حد دمای بدن جلوگیری کند. این تغییرات میتواند برای افراد دیابتی چالشهایی ایجاد کند. برای مثال در نتیجهی تعریق بیشتر، آب و مواد معدنی (الکترولیت) بیشتری از بدن دفع میشود و این موضوع میتواند احتمال کم آبی (دهیدراتاسیون) را افزایش دهد و همچنین باعث نوسانات قند خون شود. با کاهش تدریجی آب بدن از طریق تعریق، غلظت مواد در خون افزایش مییابد و قند خون نیز بالاتر میرود. از آنجا که قند خون بالا میتواند باعث دفع بیشتر آب از طریق ادرار شود، با بالا رفتن قند کم آبی بدن وخیمتر میشود. در حقیقت کم آبی بدن و قند خون بالا در کنار هم، میتواند چرخه معیوبی بوجود آورد که نتایج نامطلوبی را در پی خواهد داشت.
در افرادی که در اثر عدم کنترل قند خون در طولانی مدت، قند خون بالا به اعصاب و عروق خونی مربوط به غدد عرق در بدن آسیب رسانده است، این موضوع اهمیتی دو چندان پیدا می کند. در این افراد احتمال کم آبی بدن (دهیدراتاسیون) و گرمازدگی افزایش می یابد.اما گرمای هوا تنها باعث بالا رفتن قند خون نمی شود، بلکه از دو طریق احتمال افت قند (هایپوگلایسمی) در فرد دیابتی را نیز افزایش میدهد. در هوای گرم بدن سوخت و ساز بیشتری دارد و قند خون با سرعت بیشتری به مصرف سلولهای بدن میرسد و خطر افت قند خون افزایش مییابد. از طرف دیگر در هوای گرم سرعت جذب انسولین بیشتر است و به همین دلیل اگر فرد دیابتی بلافاصله پس از تزریق انسولین در معرض هوای گرم قرار گیرد و فعالیت داشته باشد، احتمال وقوع افت قند بیشتر می شود.با همه این موارد اگر شما با دیابت زندگی میکنید، دیابت نباید مانع فعالیتهای روزمره، تفریحات تابستانی و سفر شما شود. از این رو در ادامه مطلب به نکاتی میپردازیم که میتوانید با کمک گرفتن از آنها علاوه بر مدیریت قند خون در هوای گرم تابستان و یا سفر به مناطق گرمسیر، به فعالیتهای دلخواه خود بپردازید.
مدیریت تاثیر هوای گرم بر افراد دیابتی؟
از آنجا که گرمازدگی و کنترل قند خون بر یکدیگر اثر متقابل دارند، مدیریت هر دو اهمیت دارد. نکاتی که در ادامه به آنها پرداخته میشود، از طرفی به کنترل قند خون کمک میکند و از طرف دیگر احتمال بروز گرمازدگی و کم آبی را نیز کاهش میدهد:
-
زیاد آب بنوشید:
هیدراته نگه داشتن بدن برای هر کسی خصوصاً طی فعالیتهای بدنی مهم است و اهمیت ویژهای برای بیماران دیابتی دارد.
-
از دهیدراته شدن بدن جلوگیری کنید:
یک بطری آب یا نوشیدنی ورزشی کم کالری الکترولیتدار همراه خود داشته باشید.
-
در صورت نیاز، سطح انسولین خود را تنظیم کنید:
از پزشک خود سؤال کنید چگونه باید پیش از ورزش سطح انسولین خود را تنظیم نمایید (و گاهی اوقات کربوهیدرات بیشتری بخورید). معمولاً چند جلسهی اول مراجعهی شما به پزشک متمرکز بر موارد اضطراریتر است، مثلاً در کنترل گرفتن دیابت. در مورد اینکه چگونه میتوانید انسولین خود را تنظیم کنید تا برای فعالیت بدنی آماده باشید از پزشکتان بپرسید.
-
سطح قند خونتان را مکرراً چک کنید:
از آنجایی که هوای گرم می تواند سبب نوسان سطح قند خون شود، بهتر است مکرراً قند خونتان را تست کنید. بدین ترتیب میتوانید اقدامات لازم و به موقع برای تثبیت آن را انجام دهید. شما باید تا ساعتها بعد از پایان فعالیت بدنی یا ورزش، مکرراً سطح قند خونتان را چک کنید. زیرا تأثیرات فعالیت بدنی بر قند خون معمولاً تا مدتی طولانی باقیست.
-
برای درمان قند خون پایین مواردی را همراه داشته باشید:
این ها شامل قرص گلوکز یا ژل گلوکز می شود. اگر ریسک افت شدید قند خون را دارید باید کیت نیز همیشه در دسترستان باشد.
-
خوراکی همراهتان داشته باشید:
بعضی از خوراکی ها می توانند به عنوان جایگزینی برای غذا باشند و انواعی نیز می توانند جلوی افت قند خون را بگیرند. در مورد بهترین موارد با متخصص تغذیه مشورت کنید.
-
از داروها و وسایل کمکیتان خوب نگهداری کنید:
شما باید از انسولین، کیت و دیگر وسایل مربوط کمکی مربوط به دیابتتان خوب نگهداری کنید، در هر آب و هوایی خصوصاً در محیط بیرون از خانه در هوای گرم در اتومبیل حتماً کولر را روشن کنید تا وسایل و داروها خراب نشوند.اگر از اتومبیل استفاده نمی کنید و مجبورید مسافت یا زمان طولانی در هوای گرم باشید باز هم باید فکری بکنید تا داورها خصوصاً پمپ انسولین در معرض دمای زیاد قرار نگیرد. بسته به موقعیت شما و طول مدت فعالیتتان ممکن است لازم شود سطح گلوکز خود را مکرراً چک کنید. در شرایط خاص (اگر هوا بینهایت گرم است یا مدت زمان طولانی بیرون هستید)، موقتاً از یک انسولین طولانی اثر(long-acting insulin) همراه با تزریق انسولین در زمان وعده غذایی به جای پمپ انسولین استفاده کنید.
-
از آفتابسوختگی پیشگیری کنید:
آفتابسوختگی به بدن تنش وارد کرده و میتواند سطح قند خون را بالا ببرد. از ضدآفتاب با طیف گسترده استفاده کرده و عینک آفتابی بزنید.
-
مدت زمانی که قرار است در هوای بسیار گرم بیرون باشید را محدود نمایید:
هرچند توصیه میکنیم در ماههای گرم و سرد سال هم فعال باشید اما این را هم توصیه میکنیم که سعی کنید در ساعاتی که دمای هوا خیلی بالا یا خیلی پایین است بیرون نروید. با رعایت چند اصل ساده میتوانید از فعالیتهای خود لذت ببرید و در هر هوایی، سبک زندگی سالمی داشته باشید.
-
از پاهای خود مراقبت کنید :
مراقبت از پای بیماران دیابتی در هوای گرم از اهمیت بسیاری برخوردار است، زیرا زخمهای پا از عوارض شایعی است که افراد مبتلا به دیابت با آن مواجه میشوند. در فصل گرما، مراقبت از پای بیماران دیابتی باید به شدت مورد توجه قرار گیرد و باید به طور جدی در نظر گرفته شود.حفظ رطوبت در داخل کفشها میتواند باعث ایجاد قارچ بین انگشتان پا شود و احتمال ابتلا به عفونت قارچی را افزایش دهد. این به عوارض جدی برای بیماران دیابتی منجر میشود، زیرا ممکن است باعث ایجاد عفونتهای باکتریایی در پا شوند. بنابراین، بیماران دیابتی باید حداقل یک تا دو بار در روز پاهای خود را شستشو داده و آنها را با دقت خشک کنند.از آنجا که استفاده از پای برهنه در استخرها و سواحل دریا میتواند عوارض جدی برای بیماران داشته باشد، بیماران دیابتی باید همواره از کفشهای مناسب و یا دمپایی مناسب استفاده کنند و به هیچ وجه با پای برهنه در این مکانها راه نروند.با رعایت این نکات، میتوانید در مواجهه با هوای گرم، قند خون خود را مدیریت کرده و از بروز گرمازدگی و کمآبی جلوگیری کنید
پاسخ دهید