خارش ژوک چیست؛ علل، علائم و روش های درمان
tinea cruris که بیشتر به عنوان خارش ژوک شناخته می شود، یک عفونت قارچی پوست و متعلق به گروهی از عفونت های قارچی پوست به نام کچلی است. مانند سایر عفونتهای کچلی، قارچهای کپکمانندی که به نام درماتوفیت شناخته میشوند، باعث خارش ژوک میشوند. این قارچ های میکروسکوپی روی پوست، مو و ناخن زندگی می کنند. آنها معمولاً بی ضرر هستند، اما زمانی که در مناطق گرم و مرطوب رشد کنند، می توانند به سرعت تکثیر شوند و باعث عفونت شوند. به همین دلیل است که خارش ژوک معمولاً در پوست اطراف کشاله ران، قسمت داخلی ران ها و باسن ایجاد می شود.
خارش ژوک در مردان شایعتر است، به ویژه در نوجوانان. عفونت باعث ایجاد بثوراتی می شود که اغلب خارش دارد یا می سوزد. در پوست های روشن، نواحی آسیب دیده همچنین ممکن است قرمز، یا پوسته پوسته به نظر برسند. در پوست های تیره تر، بثورات ممکن است خاکستری یا قهوه ای به نظر برسند. اگرچه خارش ژوک می تواند آزاردهنده باشد، اما معمولاً یک عفونت خفیف است. درمان سریع آن علائم را به حداقل می رساند و از گسترش آن جلوگیری می کند. اکثر مردم فقط با استفاده از داروهای ضد قارچ موضعی و تمیز و خشک نگه داشتن ناحیه آسیب دیده تسکین می یابند.
درمان های خانگی برای خارش ژوک
در بیشتر موارد، می توانید خارش ژوک را با استفاده از چندین محصول خانگی درمان کنید. برای خلاص شدن از شر عفونت می توانید راه حل های زیر را امتحان کنید:
- کرم، پودر یا اسپری ضد قارچ بدون نسخه (OTC) را روی ناحیه آسیب دیده بمالید.
- ناحیه آسیب دیده را به خوبی با صابون و آب گرم بشویید.
- بعد از حمام کردن و ورزش ناحیه آسیب دیده را کاملا خشک کنید.
- هر روز لباس و لباس زیر را عوض کنید. لباس نخی گشاد بپوشید.
- هر گونه عفونت قارچی دیگری مانند عفونت قارچی پای ورزشکاران را درمان کنید.
درمان های تجویز شده برای خارش ژوک
اگر داروهای OTC مصرف می کنید یا از داروهای خانگی برای خارش ژوک استفاده می کنید و علائم بهبود نمی یابند، یک متخصص مراقبت های بهداشتی ممکن است چیزی قوی تر را تجویز کند. گزینه های احتمالی شامل داروهای موضعی یا خوراکی است. داروهای موضعی شامل اکونازول (Ecoza) یا اکسیکونازول (Oxistat) است، در حالی که داروهای خوراکی شامل ایتراکونازول (Sporanox) با فلوکونازول (Diflucan) هستند. داروهای ضد قارچ خوراکی ممکن است عوارض جانبی ناخوشایندی مانند ناراحتی معده و سردرد ایجاد کنند. اگر هر یک از این عوارض جانبی را تجربه کردید، حتما آنها را با پزشک در میان بگذارید.
علائم خارش ژوک
علائم رایج خارش جوک در ناحیه آسیب دیده عبارتند از:
- سرخی
- خارش مداوم
- احساس سوزش
- پوسته پوسته شدن
- لایه برداری یا ترک خوردن پوست
- راش هایی که با ورزش یا فعالیت بدتر می شوند
- تغییر رنگ پوست
راش هایی که پس از استفاده از کرم هیدروکورتیزون (ضد خارش) OTC بهبود نمی یابند، بدتر می شوند یا گسترش می یابند. خارش ژوک معمولاً کشاله ران و قسمت داخلی ران را تحت تأثیر قرار می دهد. ممکن است به شکم و باسن گسترش یابد، اما معمولاً روی کیسه بیضه ایجاد نمیشود.
علل و عوامل خطر خارش ژوک
گروهی از قارچ ها به نام درماتوفیت ها باعث خارش ژوک می شوند. این قارچ ها به طور طبیعی روی پوست شما زندگی می کنند و معمولاً مشکلی ایجاد نمی کنند. با این حال، وقتی بعد از ورزش در لباسهای خیس عرق میمانید، قرار گرفتن طولانیمدت در معرض رطوبت میتواند به قارچها اجازه دهد تا به سرعت تکثیر شوند.
هنگامی که درماتوفیت ها در ناحیه کشاله ران بیش از حد رشد کنند ، باعث ایجاد عفونتی می شوند که به عنوان خارش ژوک شناخته می شود. قارچی که باعث خارش ژوک می شود بسیار مسری است. ممکن است به این عفونت قارچی از طریق تماس شخصی نزدیک با فردی که دچار خارش ژوک است یا از طریق تماس با لباس های شسته نشده آن فرد، مبتلا شوید.
عوامل خطر برای خارش جوک
اگر عوامل زیر در مورد شما صدق می کند، ممکن است خطر بیشتری برای خارش ژوک داشته باشید:
- مرد هستید.
- نوجوان هستید.
- اضافه وزن دارید یا چاق هستید، که تعداد چین های پوستی شما را افزایش می دهد. قارچ هایی که باعث خارش جوک می شوند در چین های عرق کرده پوست رشد می کنند.
- شما تعریق بیشتری دارید که رطوبت پوست را افزایش می دهد و درماتوفیت ها را تشویق به تکثیر می کند.
- سیستم ایمنی شما به دلیل یک بیماری زمینه ای یا درمان یک بیماری آنطور که باید عمل نمی کند. افرادی که دچار نقص ایمنی هستند، نسبت به افرادی که سیستم ایمنی آنها با ظرفیت کامل کار می کند، در معرض خطر بیشتری از عفونت های قارچی مانند خارش ژوک هستند.
- لباس های تنگ زیاد می پوشید.
- مبتلا به دیابت هستید، که می تواند خطر ابتلا به عفونت های قارچی پوست را افزایش دهد.
آیا فقط ورزشکاران دچار خارش جوک می شوند؟
اصطلاح «خارش ژوک» ممکن است این تصور را ایجاد کند که فقط ورزشکاران به این عفونت مبتلا می شوند، اما ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. کسانی که اضافه وزن دارند بیشتر احتمال دارد خارش ژوک را تجربه کنند زیرا قارچ می تواند در چین های پوستی که مستعد تعریق هستند رشد کند. به عنوان یک اقدام پیشگیرانه، شستن روزانه با آب و صابون در ناحیه کشاله ران و زیر بغل مهم است. قرار گرفتن طولانیمدت در معرض رطوبت و اصطکاک ناشی از لباسها نیز میتواند باعث ایجاد خارش شود.
راه های تشخیص خارش ژوک
پزشک احتمالاً با انجام معاینه فیزیکی و بررسی ناحیه آسیب دیده پوست قادر به تشخیص خارش ژوک خواهد بود. در برخی موارد، پزشک ممکن است برای کمک به تشخیص بیماری برخی از سلول های پوست را در آن ناحیه خراش دهد. این ممکن است به سایر اختلالات پوستی مانند پسوریازیس نیز کمک کند
روش های جلوگیری از خارش ژوک
راه های مختلفی برای کاهش خطر ابتلا به خارش ژوک از جمله موارد زیر وجود دارد:
- بهداشت را خوب رعایت کنید. شستن مرتب دست ها می تواند تا حد زیادی خطر ابتلا به این عفونت را از شخص دیگری کاهش دهد. همچنین مهم است که پوست، به خصوص ناحیه اطراف کشاله ران را تمیز و خشک نگه دارید.
- به طور مرتب ناحیه مورد نظر را با صابون بشویید و بعد از حمام کردن آن ناحیه را کاملا خشک کنید. استفاده از پودر بچه در اطراف کشاله ران نیز می تواند برای جلوگیری از رطوبت اضافی مفید باشد.
- از پوشیدن لباس های تنگ خودداری کنید. لباسهای تنگ میتوانند پوست را ساییده کنند، که میتواند شما را بیشتر مستعد خارش کند. ممکن است بخواهید به جای شورت باکسر شلوارک باکسر بپوشید.
- در هوای گرم یا مرطوب لباس های گشاد بپوشید. لباس های گشاد می توانند از تعریق و محیط گرم و مرطوب که قارچ در آن رشد می کند جلوگیری کند.
- مطمئن شوید که لباس های تمرینی یا ورزشی را بعد از هر بار استفاده بشویید.
- اگر عفونت قارچی پای ورزشکار دارید، سریعا به دنبال درمان باشید. همان قارچ هایی که باعث خارش ژوک می شوند نیز می توانند باعث ایجاد عفونت پای ورزشکار شوند و بالعکس. با عدم استفاده از حوله یکسان برای پا و کشاله ران خود، از پخش شدن عفونت به ناحیه کشاله ران خود جلوگیری کنید.
چه زمانی باید در مورد خارش ژوک با پزشک تماس بگیرم؟
اگر علائم شما پس از ۲ هفته درمان خانگی بهبود نیافت، باید با پزشک خود وقت ملاقات بگذارید. ممکن است یک عفونت ثانویه ایجاد شده باشد که نیاز به درمان فوری دارد.
نتیجه گیری
خارش ژوک یک عفونت قارچی مسری پوستی است که در چین های پوستی مانند زیر بغل و باسن ایجاد می شود. قارچ هایی که باعث ایجاد آن می شوند، به نام درماتوفیت ها، از قبل روی پوست زندگی می کنند. اما اگر لباسهای خیس عرق را برای مدت طولانی پس از فعالیت بدنی بپوشید، میتوانند باعث عفونت پوستی شوند. این بیماری در مردان، نوجوانان و افرادی که دچار چاقی هستند و همچنین در افرادی که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند یا دیابت دارند، شایع است. عفونت معمولاً خفیف است و میتوانید آن را در خانه با استفاده از کرمهای OTC، تمیز کردن منظم ناحیه و رعایت بهداشت مناسب درمان کنید. اگر علائم پس از ۲ هفته درمان خانگی بهبود نیافت، با یک متخصص پوست مشورت کنید. پزشک ممکن است داروهای قوی تری را برای خارش شدید ژوک تجویز کند.
پاسخ دهید