عفونت زخم چیست؟
زخم هنگامی به آنتی بیوتیک نیاز پیدا می کند که عفونی می شود و باکتری ها یا قارچ ها وارد زخم شده و شروع به تکثیر کنند.
پوست یک سد طبیعی است که از بدن در برابر عوامل بیماری زا مانند باکتری ها و ویروس ها محافظت می کند. هنگامی که این سد طبیعی با شکستگی در پوست به خطر بیفتد، میکروارگانیسم ها (میکروب ها) می توانند وارد بدن شده و در داخل زخم تکثیر شوند و باعث عفونت شوند.
زخمهای باز مانند بریدگی، پارگی، خراشیدگی، سوراخ شدن و پارگی، بیشتر مستعد عفونت هستند، اما زخمهای بسته نیز ممکن است عفونی شوند و گاهی مملو از چرک یا مایع کدر شوند.
عوامل خطر برای عفونت زخم چیست؟
عوامل خاصی وجود دارند که احتمال عفونت زخم را افزایش می دهند.
این عوامل شامل:
- اقدامات نادرست مراقبت از زخم
- سوء تغذیه
- اختلالات سیستم ایمنی، از جمله سرطان و HIV
- بی اختیاری
- کهنسالی
- بستری شدن در بیمارستان
- روش های جراحی؛ به خصوص آنهایی که زمان عملیات طولانی دارند
- دیابت
- چاقی
- مصرف سیگار
چه اتفاقی برای عفونت زخم درمان نشده می افتد؟
عفونت هایی که بدون درمان رها می شوند می توانند عواقب تهدید کننده زندگی داشته باشند که برخی از آنها عبارتند از:
- سلولیت: عفونت دردناک پوست (لایه های فوقانی و/یا تحتانی) با پتانسیل ورود به جریان خون.
- گانگرن: مرگ بافت بدن در اندامها، ماهیچهها و سایر اندامها.
- سپسیس: در غیر این صورت به عنوان مسمومیت خون شناخته می شود، این نوعی التهاب است که در سراسر بدن پخش می شود و اندام های مختلف را تحت تاثیر قرار می دهد. در صورت بروز شوک سپتیک، بیمار ممکن است افت فشار خون کشنده ای را تجربه کند.
- استئومیلیت: عفونت بافت استخوانی که منجر به برداشتن استخوان می شود.
گزینه های درمانی برای عفونت زخم چیست؟
برخی از زخم های عفونی را می توان با داروهای بدون نسخه در خانه درمان کرد.
مراقبت در منزل: عفونتهای سطحی زخم (عفونتهای سطح پوست)، مانند بریدگیهای کوچک، خراشها و ساییدگیها را میتوان در خانه با پمادها، کرمها، آنتیبیوتیکهای موضعی و داروهای مسکن درمان کرد. اگر زخم شما به خودی خود خوب نشد، به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
مراقبت های پزشکی: اگر هر یک از علائم جدی تری که قبلا ذکر شد وجود داشت، عاقلانه است که به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود مراجعه کنید. فقط یک پزشک می تواند آنتی بیوتیک های خوراکی مورد نیاز برای درمان عفونت زخم را تجویز کند.
بستری در بیمارستان: اگر زخم آلوده شده باشد، فرد علائم سپسیس را نشان دهد یا زخم نیاز به دبریدمان گسترده داشته باشد، بیمار باید برای درمان در بیمارستان بستری شود.
بستری شدن در بیمارستان نیز در صورتی رخ می دهد که بیمار برای عفونت خود به آنتی بیوتیک داخل وریدی (IV) نیاز داشته باشد.
در مواردی که عفونت زخم جراحی به تنهایی با آنتی بیوتیک قابل درمان نیست، ممکن است بیمار مجبور به جراحی برای بهبود عفونت شود.
چه زمانی باید آنتی بیوتیک مصرف کنم؟
اگر زخم شما به خودی خود خوب نشد یا آنقدر جدی است که باید به پزشک یا بیمارستان مراجعه کنید، آنتی بیوتیک هایی برای شما تجویز می شود که ممکن است موضعی، خوراکی یا داخل وریدی باشد.
آنتی بیوتیک های IV در مراکز مراقبت های بهداشتی تجویز می شوند اما می توان آنها را در خانه نیز تحت راهنمایی یک پزشک مصرف کرد. این آنتی بیوتیک ها معمولاً برای عفونت های جدی مانند سپسیس استفاده می شوند.
پاسخ دهید