ارتباط سندروم روده تحریک پذیر و دیابت
اگر دیابت دارید و همچنین مشکلات روده ای مانند اسهال، یبوست، گاز و نفخ دارید، باید بدانید، 75 درصد از افراد مبتلا به دیابت نیز مشکلات معده دارند. دیابت و سندرم روده تحریک پذیر (IBS) هر دو شرایط نسبتاً رایجی هستند و ممکن است هر دو را همزمان داشته باشید. در واقع، این دو شرط ممکن است مرتبط باشند. علائم دیابت می تواند به اعصاب اطراف روده آسیب برساند و منجر به علائم IBS شود، مانند:
- اسهال
- یبوست
- گاز اضافی
- درد معده
برخی از داروهای دیابت و همچنین برخی از غذاهایی که افراد مبتلا به دیابت می خورند، مانند غذاهای حاوی فیبر و الکل های قندی مانند سوربیتول نیز می توانند بر روده تأثیر بگذارند و منجر به اسهال یا یبوست شوند.
با کمی تلاش بیشتر، هم IBS و هم دیابت را می توان از طریق رژیم غذایی، داروها و کاهش استرس کنترل کرد.
سندرم روده تحریکپذیر
IBS یک اختلال گوارشی است که با گروهی از علائم مشخص می شود که معمولاً با هم بروز می کنند. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اسهال
- گاز
- گرفتگی یا درد
- یبوست
- نفخ
تصور می شود که IBS با مشکلاتی در نحوه عملکرد مغز و روده شما با هم مرتبط باشد.
ارتباط بین دیابت و سندروم روده تحریک پذیر
با گذشت زمان، قند خون بالا ناشی از دیابت می تواند باعث آسیب به اعصاب، به نام نوروپاتی، در دستگاه گوارش شود. این می تواند توانایی مغز شما برای برقراری ارتباط با روده شما را مختل کند.
این آسیب می تواند باعث کند شدن یا تسریع عملکرد روده شود که منجر به یبوست یا اسهال می شود – علائم رایج IBS.
راه های دیگری وجود دارد که قند خون بالا می تواند منجر به علائم گوارشی شود:
قند خون بالا ممکن است تخلیه معده را کند کند و منجر به پری، حالت تهوع و نفخ شود.
افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت های مخمری در دستگاه گوارش یا رشد بیش از حد باکتری ها هستند.
دیابت تجزیه صحیح قندها در روده کوچک را دشوارتر می کند.
آسیب عصبی در مری ممکن است باعث سوزش سر دل شود و بلع را برای شما دشوار کند.
افراد مبتلا به دیابت نوع 1 در معرض خطر بیشتری برای بیماری به نام سلیاک هستند. افراد مبتلا به این بیماری نمی توانند گلوتن، پروتئین موجود در گندم، چاودار و جو را تحمل کنند. خوردن گلوتن می تواند باعث علائم گوارشی مانند اسهال شود.
نحوه مدیریت سندروم روده تحریک پذیر
به طور کلی، برای افراد مبتلا به دیابت بهتر است از غذاهای سالم با محتوای فیبر بالا مانند غلات کامل و سبزیجات استفاده کنند تا به تثبیت سطح قند خون کمک کنند. افراد دیابتی باید سعی کنند از غذاهای بسیار فرآوری شده و غذاهای حاوی قند پرهیز کنند.
برخی از افراد مبتلا به IBS ممکن است از رژیم غذایی با فیبر بالا و قند کم نیز بهره مند شوند، اما گاهی اوقات غذاهای پر فیبر می توانند علائم IBS را ایجاد کنند. غذاهای سرشار از فیبر عبارتند از:
- آجیل
- دانه ها
- میوه ها
- سبزیجات
- حبوبات
اگر اسهال دارید
اگر در نتیجه IBS یا دیابت اسهال دارید، ممکن است بخواهید مقدار فیبر محلول را در رژیم غذایی خود کاهش دهید. فیبر محلول در غذاهایی مانند:
- جو دوسر
- موز
- هویج
- سیب
- جو
اگر یبوست دارید
اگر در نتیجه IBS یبوست دارید، ممکن است بخواهید مصرف فیبر نامحلول خود را که در غذاهایی مانند:
- غلات کامل
- سبوس گندم
- غلات
- آجیل
- سیب زمینی
منع غذایی برای سندروم روده تحریک پذیر
بسیاری از افراد مبتلا به IBS با خوردن انواع خاصی از سبزیجات به نام سبزیجات چلیپایی علائمی را تجربه می کنند. مثال ها عبارتند از:
- کلم بروکلی
- کلم بروکسل
- کلم
- گل کلم
حبوبات، مانند لوبیا، همچنین ممکن است باعث علائم IBS شوند، اگرچه این برای همه صادق نیست. ممکن است لازم باشد یک دفترچه خاطرات غذایی داشته باشید تا متوجه شوید کدام غذاها باعث ایجاد علائم شما می شوند.
مراقب جایگزین های شکر باشید
بسیاری از افراد مبتلا به دیابت سعی می کنند مصرف قند خود را محدود کنند، بنابراین در عوض جایگزین های قند را انتخاب می کنند. متأسفانه، بسیاری از این موارد با علائم گوارشی مرتبط هستند و در صورت ابتلا به دیابت و IBS، ممکن است لازم باشد از آنها اجتناب شود.
سوربیتول و زایلیتول دو جایگزین قند هستند که با علائم گوارشی مرتبط هستند. یک جایگزین خوب برای افراد مبتلا به IBS و دیابت یک شیرین کننده طبیعی به نام استویا است.
تغییر سبک زندگی
ممکن است بتوانید علائم دیابت و IBS را با ایجاد تغییرات زیر در رژیم غذایی و سبک زندگی خود کاهش دهید:
- اجتناب از غذاهای فرآوری شده
- اجتناب از غذاهای حاوی قند بالا
- افزایش مصرف فیبر
- اجتناب از الکل
- سازگاری با یک برنامه غذایی خاص
- افزایش فعالیت بدنی
- کاهش استرس
پاسخ دهید