زخم عمل واریکوسل
واریکوسل بزرگ شدن وریدهای بیضه است که میتواند عوارض و ناراحتیهای زیادی را برای فرد به وجود آورد. برای درمان این مشکل یکی از گزینهها انجام عمل واریکوسل است. در موارد مختلفی که مشکل واریکوسل حاد میشود، باید با جراحی واریکوسل مشکل به وجود آمده را برطرف کرد. در این مقاله به بررسی کامل جراحی واریکوسل و روشهای انجام آن میپردازیم.
به عمل واریکوسل واریکوسلکتومی گفته میشود. واریکوسلکتومی یک روش جراحی است که واریکوسل را ترمیم میکند. در این عمل وریدهای بزرگ شده در بیضه برداشته میشود تا به این ترتیب جریان خون مناسب مجددا به اندامهای تناسلی بازگردد. جراحی واریکوسل درد بیضه را کاهش میدهد و میتواند باروری مردان را افزایش دهد.
انواع عمل
یکی از روشهای اولیه درمان واریکوسل، عمل باز است که در آن بیمار عوارض بیشتر و دوران نقاهت طولانیتری را تجربه میکند. از این رو برای درمان واریکوسل پزشک سعی میکند از روشهای کمتر تهاجمی استفاده کند. دو تکنیک اصلی مورد استفاده برای عمل واریکوسل شامل تکنیک لاپاراسکوپی، تکنیک میکروسرجری و تکنیک جراحی واریکوسل با لیزر میشود.
لاپاراسکوپی
تکنیک لاپاراسکوپی رایجترین روش مورد استفاده برای جراحی واریکوسل است. در طول این عمل پزشک ابتدا بیمار را بیهوش میکند و سپس چند برش بسیار کوچک در قسمت پایین شکم ایجاد میکند. در ادامه یک لاپاراسکوپ از طریق این برشها وارد میشود تا با بررسی واریکوسلها، از ابزارهای کوچک و دقیقی برای عمل واریکوسل استفاده کند.
میکروسرجری
یکی از انواع عمل واریکوسل، واریکوسلکتومی میکروسرجری است. در این روش باز هم پزشک چندین برش کوچک در ناحیه کمی بالاتر از کشاله ران ایجاد میکند. سپس از یک میکروسکوپ بسیار قدرتمند برای مشاهده واریکوسل ها کمک میگیرد و با کمک ابزارهای بسیار کوچکی، عمل را انجام میدهد.
جراحی با لیزر
روشی به عنوان درمان واریکوسل با لیزر وجود ندارد و اکثر افراد روشهای کمتر تهاجمی درمان را به اشتباه روش جراحی واریکوسل با لیزر در نظر میگیرند.
کاربرد عمل واریکوسل
هدف کلی در این عمل بستن رگهای آسیبدیده است تا به این ترتیب جریان خون طبیعی به سایر رگها بازگردد و درد کاهش پیدا کند. به صورت کلی عمل واریکوسل یک روش نسبتاً ایمن است و احتمال بروز عوارض جانبی در آن کم است.
واریکوسلکتومی یکی از جدیدترین راه درمان ناباروری مردان است. یکی از اصلیترین کاربردهای این روش بازگرداندن قدرت باروری مردان است. با افزایش تولید اسپرم و بالا رفتن سطح ترشح تستوسترون احتمال باروری افزایش مییابد. از طرفی با انجام این عمل درد بیضهها به میزان زیادی کاهش خواهد یافت. در نهایت اینکه معمولا با انجام این عمل حس اعتمادبهنفس افراد افزایش مییابد، چرا که واریکوسل شکل و ظاهر بیضهها را تحت تاثیر قرار میدهد و بعد از عمل ظاهر آنها بهبود مییابد.
چه کسانی باید عمل واریکوسل انجام دهند؟
کسانی که به صورت مشخص به دلیل واریکوسل قدرت باروری خود را از دست دادهاند و میخواهند بچهدار شوند، پزشک به آنها عمل واریکوسل را پیشنهاد خواهد کرد. از طرفی کسانی که درد و ناراحتی زیادی دارند یا سایر عوارض واریکوسل مانند کاهش شدید تستوسترون، افزایش وزن و کاهش میل جنسی را تجربه میکنند، ممکن است کاندید انجام این عمل باشند.
در نهایت اینکه اگر واریکوسل در بیضه سمت راست دیده شود، معمولا به دلیل رشد یا وجود تومورهاست. در نتیجه در این شرایط پزشک از واریکوسلکتومی برای برداشتن تومور و جلوگیری از رشد آن استفاده میکند.
چه کسانی نباید عمل واریکوسل انجام دهند؟
در افرادی که واریکوسل هیچ درد یا ناراحتی ایجاد نمیکند، احتمالاً پزشک گزینه جراحی واریکوسل را انتخاب نخواهد کرد. همچنین کسانی که مشکل باروری ندارند یا اینکه واریکوسل مانع باروری آنها نیست، نیازی به عمل واریکوسل نخواهند داشت.
نحوه انجام عمل
در ابتدا پزشک معاینات اولیه را انجام میدهد و در خصوص گزینههای درمان با بیمار صحبت میکند. در روش عمل باز واریکوسل جراح بعد از بیهوشی عمومی پوست و بافت بیمار را برش میدهد تا یک دید واضح نسبت به منطقه آسیبدیده داشته باشد.
برشها در این روش، میتواند از سه نقطه مختلف انجام شوند تا پزشک به رگهای آسیبدیده دسترسی یابد. سپس با بستن رگهای آسیبدیده، جریان خون آنها را قطع میکند تا جریان خون طبیعی به دیگر رگهای سالم برقرار شود.
در روش لاپاراسکوپی برشهای کوچکی در قسمت پایین شکم انجام میشود و پزشک از طریق دوربین متصل به لاپاراسکوپ، ناحیه آسیبدیده را میبیند و با کمک ابزارهای بسیار کوچکی رگهای آسیبدیده را جدا میکند.
در روش میکروسرجری هم این برشهای کوچک در کشاله ران ایجاد شده و با کمک ابزارهای کوچک و دقیق مخصوصی، رگهای آسیبدیده جدا خواهند شد. نهایتا جدیدترین شیوه درمان؛ یعنی امبولیزاسیون است که در آن یک سوراخ کوچک روی پوست انجام میشود و یک لوله باریک رادیولوژی از این طریق به داخل و به سمت وریدها فرستاده میشود. سپس یک سری مواد شیمیایی از این طریق وارد شده و به سمت وریدهای آسیبدیده میرود و آنها را میبندد.
عمل از کجا انجام میشود؟
محل شروع عمل بسته به نوع روش متفاوت است. گاهی برشها در قسمت پایین شکم و گاهی در کشاله ران ایجاد میشوند.
این عمل چقدر طول می کشد؟
این عمل یک روش سرپایی است و اکثر بیماران همان روز به خانه میروند. جراحی واریکوسل حدود یک تا دو ساعت طول میکشد. احتمالاً بسته به روش بیهوشی یا بیحسی نیز یک تا دو ساعت بعد از عمل به بستری شدن و تحت نظر بودن بیماران نیاز است.
آمادگی قبل از جراحی
به بیماران توصیه میشود که حتماً در خصوص داروهایی که مصرف میکنند با پزشک صحبت کنند. مصرف داروهای رقیقکننده خون مانند وارفارین یا آسپرین باید قبل از عمل در صورت امکان متوقف شود. در صورت نیاز به بیهوشی بیماران باید بین ۸ تا ۱۲ ساعت پیش از عمل ناشتا بمانند. به بیماران توصیه میشود که در روز عمل یک لباس راحت و گشاد بپوشند.
مراقبت های بعد از عمل
معمولا بیماران بسته به نوع عمل واریکوسلی که انجام دادهاند یک دوره نقاهت را پشت سر میگذارند. آنتیبیوتیکها معمولا برای جلوگیری از عفونت تجویز میشوند. برای کنترل درد پس از جراحی هم از داروهای ضددرد مانند ایبوپروفن استفاده میشود.
یکی از مهمترین بخشهای مراقبت بعد از جراحی واریکوسل تمیز کردن زخمهاست. معمولا به بیماران توصیه میشود که چند بار در روز یک کیسه یخ را به مدت ۱۰ دقیقه روی بیضهها بگذارند تا ورم کاهش یابد. علاوه بر این انجام یک سری فعالیتها بعد از عمل ممنوع است.
شنا کردن، انجام فعالیتهای سنگین، انجام ورزشهای سنگین یا بلندکردن اجسام سنگین، حمام کردن و رانندگی از جمله فعالیتهایی است که باید از انجام آنها در دوره نقاهت بعد از عمل واریکوسل خودداری کرد. از طرفی به بیماران اکیداً توصیه میشود که در زمان مدفوع کردن به هیچ عنوان به خودشان فشار وارد نکنند و در صورت نیاز از داروهای ملین استفاده کنند.
بعد عمل چند روز باید استراحت کرد؟
بسته به نوع عمل اکثر بیماران میتوانند تا سه روز بعد از جراحی واریکوسل به فعالیتهای روزمره خود برگردند. البته تا مدتی نباید وسایل سنگین را بلند کرد یا فعالیتهای شدید بدنی داشت.
بعد از عمل چه بخوریم؟
یکی از مواردی که باید بعد از عمل از آن جلوگیری کرد، یبوست و زور زدن است. به همین دلیل به بیماران توصیه میشود که میوهها، سبزیجات، غلات کامل و سایر غذاهای پر فیبر را به رژیم غذاییشان اضافه کنند. همچنین مصرف آب بیشتر ایده خوبی است.
سکس بعد از عمل
داشتن رابطه جنسی بعد از جراحی واریکوسل میتواند روی برشها اثر بگذارد و به آنها فشار وارد کند؛ بنابراین به بیماران توصیه میشود تا یک هفته یا بیشتر از داشتن سکس خودداری کنند.
عوارض عمل
به صورت کلی این عمل کمترین میزان خطر را دارد و عوارض معمول شامل تورم، کبودی و جای زخم است. در برخی موارد ممکن است عوارضی همچون درد شدید، تجمع مایع در اطراف بیضهها، عفونت و آسیب به یک شریان ایجاد شود. گاهی نیز خون در اطراف بیضهها جمع میشود. سایر عوارض عمومی ممکن است ناشی از خطرات بیهوشی یا سایر مشکلات درمانی باشد.
۱. درد بعد عمل
درد بعد از عمل یکی از عوارض رایجی است که بسیاری از بیماران تجربه میکنند در حالت کلی درد در بیضهها به دلیل از بین رفتن و مسدود شدن رگهای خونی آسیبدیده است و کاملاً طبیعی است. با این حال با وجودی که یک فرد مبتلا به واریکوسل ممکن است درد بیضه داشته باشد، اما درد ممکن است ناشی از چیز دیگری باشد که هنوز شناسایی نشده است.
۲. کمر درد بعد از عمل
بعد از عمل احتمال کمردرد وجود دارد. این درد میتواند نتیجه بیحسی نخاعی در برخی از جراحیهای واریکوسل باشد. گاهی نیز به دنبال رعایت نکردن مراقبتهای بعد از جراحی، کمردرد ایجاد میشود. استراحت کردن و تصحیح شیوه خوابیدن میتواند کمردرد را تسکین دهد.
۳. بزرگ شدن بیضه بعد از عمل
گاهی اوقات بعد از عمل بیماران تورم و کبودی را در کشاله ران و کیسه بیضه تجربه میکنند. به صورت معمول این کبودی و تورم در کیسه بیضه باید در عرض سه تا چهار هفته از بین برود. برخی از افراد تا شش هفته این تورم و حساسیت در بیضهها و کشاله ران را تجربه کنند.
۴. علت کم شدن اسپرم بعد از عمل
معمولا برای این که اسپرمها از نظر کیفیت و تعداد به حد مطلوب برسند به یک بازه زمانی مشخص نیاز است. به همین دلیل ممکن است در آزمایشهای بعد از عمل هنوز هم تعداد اسپرمها کم باشد. عود واریکوسل، عدم انجام درست عمل جراحی یا مشکلات و عوارض بعد از عمل هم میتواند عامل کم شدن تعداد اسپرمها بعد از جراحی باشند.
۵. بعد از عمل واریکوسل بچه دار میشویم؟
بعد از عمل باید چند ماه منتظر ماند تا کیفیت و سطح اسپرمها و همچنین سطح تستوسترون به حد مطلوب برسد. در اکثر موارد بعد از طی شدن دوره نقاهت و بهبود کیفیت اسپرمها، احتمال بچهدار شدن زیاد است. البته سایر فاکتورها و میزان اثربخشی این جراحی در افراد مختلف نیز روی شانس باروری هر فرد بعد از عمل تاثیر میگذارد.
۶. آیا درد بیضه بعد از عمل طبیعی است؟
درد در بیضهای که تحت درمان قرار گرفته طبیعی است و دلیل آن بسته شدن و مسدود شدن رگهای خونی آسیبدیده یا جدا شدن آنهاست. این درد با مسکن قابل کنترل است. با این حال اگر درد به صورت غیرقابل کنترل و ادامهدار باشد باید حتماً برای بررسیهای بیشتر به پزشک مراجعه کرد.
۷. آب آوردن بیضه بعد از عمل جراحی
یکی از عوارض رایج بعد از عمل واریکوسل آب آوردن بیضهها یا هیدروسل است. دلیل بروز این حالت جدا نشدن کامل بافت لنفاوی از رگهای واریسی است. همچنین در صورتی که فرد به صورت کامل بعد از عمل استراحت نداشته باشد، ممکن است با عارضه هیدروسل مواجه شود.
۸. علت آویزان شدن بیضه بعد از عمل
آویزان شدن بیضه میتواند به دلایل مختلفی باشد. هیدروسل یا آب آوردن بیضهها یکی از آنهاست. گاهی نیز یک عامل دیگر میتواند موجب آویزان شدن بیضهها بعد از عمل باشد. این احتمال وجود دارد که به دلیل عود واریکوسل بیضهها شل و آویزان شده باشند.
پاسخ دهید