بشقاب دیابتی چیست؟
منظور از بشقاب دیابتی ، ترکیب درستی از انواع مواد غذایی است که فرد دیابتی مجاز است در یک وعده غذایی خود از آن ها استفاده کند. در واقع در بشقاب دیابتی مشخص می شود که از هر نوع مواد غذایی که پیش تر نام بردیم به چه میزان می تواند مصرف کند.
برای شروع شما به یک بشقاب نیاز دارید که خیلی بزرگ نباشد؛ توصیه می شود که عرض بشقاب را حدود 9 اینچ یا 23 سانتی متر انتخاب کنید. وقت آن رسیده است که بشقاب خود را پر کنید! تصور کنید که دو خط روی بشقاب شما کشیده شده است، یک خط عمودی که بشقاب را به دو نیم تقسیم کرده است و یک خط افقی که یکی از نیمه های بشقاب را به دو قسمت تقسیم کرده است. و حالا بشقاب شما سه بخش دارد.
نیمی را با سبزیجات غیر نشاسته ای پر کنید
سبزیجات غیر نشاسته ای کربوهیدرات کمتری دارند، بنابراین قند خون را زیاد افزایش نمی دهند. این نوع سبزیجات همچنین سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر هستند که یک رژیم غذایی سالم را برای شما ایجاد می کند.
یک چهارم را با غذاهای پروتئینی بدون چربی پر کنید
ماهی، مرغ، گوشت گاو بدون چربی، سویا و پنیر همگی “غذاهای پروتئینی” محسوب می شوند. غذاهای پروتئینی (به ویژه آن هایی که از منابع حیوانی تهیه می شوند) معمولاً حاوی چربی اشباع شده هستند که خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد. پروتئین های بدون چربی دارای چربی کمتر و انتخاب سالم تری برای افراد دیابتی محسوب می شود.
به خاطر داشته باشید که برخی از غذاهای پروتئینی گیاهی (مانند لوبیا و حبوبات) نیز دارای کربوهیدرات بالایی هستند.
یک چهارم را با غذاهای کربوهیدراتی پر کنید
غذاهایی که کربوهیدرات بیشتری دارند عبارتند از غلات، سبزیجات نشاسته ای، لوبیا و حبوبات، میوه، ماست و شیر. این غذاها بیشترین تاثیر را روی قند خون دارند.
محدود کردن سهم غذاهای حاوی کربوهیدرات به یک چهارم می تواند به جلوگیری از افزایش بیش از حد قند خون بعد از غذا کمک کند.
آب یا نوشیدنی های کم کالری را انتخاب کنید
برای افراد مبتلا به دیابت، بهترین نوشیدنی آب است زیرا حاوی کالری و کربوهیدرات نیست و تاثیری بر قند خون ندارد.
غذاهای ترکیبی را چگونه در بشقاب دیابتی جای دهیم؟
این سوال ممکن است برای بسیاری از عزیزان مبتلا به دیابت وجود داشته باشد. که چگونه می توان برای سایر غذاهای ترکیبی بر اساس بشقاب دیابتی محاسبات لازم را به عمل آورد؟ و از آن دسته مواد غذایی نیز مطابق با اصول بشقاب دیابتی مصرف کرد؟
ببینید دوستان، شما باید سعی کنید غذاهای ترکیبی را به همان نسبت بشقاب دیابتی مصرف کنید. برای مثال، برای تهیه پیتزا با استفاده از این روش، نان آن را نازک انتخاب کنید تا سهم کربوهیدرات ها کاهش یابد. و به جای گوشت، سبزیجات زیادی روی آن قرار دهید (یا گوشت بدون چربی را انتخاب کنید). و توصیه می شود که فقط به 1 یا 2 برش بسنده کنید و آن را همراه با سالاد سرو کنید به طوری که نیمی از وعده غذایی شما سبزیجات غیر نشاسته ای باشد.
پاسخ دهید