زخم حاد

زخم حاد

زخم حاد چیست؟

زخم حاد به زخم هایی گفته می شود که تازه ایجاد شده و در مرحله اول درمان هستند. شدت زخم حاد توسط لایه های پوست مشخص می شود که توسط یک نیرو یا شی خارجی سوراخ و یا شکافته شده است. لازم است بدانید که هر زخم حاد، اگر در چارچوب زمانی مورد انتظار، بهبود نیابد و یا در پی بهداشت ضعیف و جریان خون ضعیف، اکسیژن و مواد مغذی لازم به محل زخم نرسد و زمان بهبود زخم به تاخیر بیفتد، می تواند به زخم مزمن تبدیل شود. زخم حاد باید به درستی درمان شود تا از بروز عفونت، التهاب و فشار ثابت، پیشگیری شود.

علل، انواع و نشانه های زخم حاد

زخم حاد بر اساس علل آن ( بریدگی، خراش، سوراخ شدن، شکافتن، زخم گلوله و سوختگی ها) و با توجه به اندازه و عمق آن ( سطحی یا عمیق ) تقسیم بندی می شود.

انواع زخم حاد

زخم حاد می تواند شامل موارد زیر باشد:

زخم های سایشی

این زخم ها به دلیل اصطحکاک با سطوح دیگر یا اشیاء ایجاد می شود که لایه های فوقانی پوست را خراش می دهد. ( مانند زمانی که هنگام راه رفتن و دویدن فرد به زمین می خورد ). زخم ساییدگی کم عمق و معمولا نامنظم بوده و با کمی درد همراه بوده و معمولا بدون خونریزی می باشد.

بریدگی

زخم بریدگی، عمیق تر از زخم سایشی ( خراشیدگی ) است. بریدگی اغلب در پی آسیب های ناگهانی و برخورد با اشیا رخ می دهد. در این نوع زخم، پوست غالبا شکافته می شود. در این زخم درد و خونریزی بیشتری نسبت به زخم سایشی، دیده می شود.

خلیدگی ( سوراخ شدن پوست )

زخم خلیدگی، معمولا کوچک و گرد است که به وسیله نفوذ اجسامی مانند سوزن یا میخ ایجاد می شود. زخم خلیدگی معمولا به اندازه و شکل همان جسم سببی است. در این نوع زخم، خونریزی و درد جزئی بوده و در مدت کوتاهی پس از برداشتن آن شی، پوست و بافت ، درمان و بسته می شود.

شکافتن پوست در زخم حاد

این نوع زخم ها ناشی از اشیا تیز مانند چاقو، قیچی و تیغ جراحی می باشد. شکاف پوست می تواند سطحی باشد ( یعنی محدود به لایه بالای پوست باشد )، و یا عمیق ( رسیدن شکاف به عضلات و ماهیچه های زیرین ). شکافتن پوست بسیار دردناک بوده و می تواند خطرناک باشد.

زخم گلوله

زخم گلوله همانطور که از اسم آن پیداست، توسط صلاح گرم ایجاد می شود. با لبه های منظم و شکل گرد ( که کوچکتر از اندازه گلوله است). بسته به فاصله اسلحه به هنگام شلیک، زخم ممکن است بر پوست و بافت های اطراف نیز تاثیر بگذارد. اگر گلوله از بدن عبور کند، زخم خروجی به شکل نامنظم و بزرگتر از زخم ورودی بوده و خونریزی بیشتری خواهد داشت. گلوله در یک خط مستقیم در بدن، حرکت می کند، مگر زمانی که به یک استخوان برخورد کند، در این صورت امکان شکسته شدن استخوان وجود خواهد داشت و ممکن است گلوله به جهت دیگری منحرف شود. جدا از خطر برخورد گلوله به اندام های حیاتی یا رگ های خونی مهم ( بزرگ )، حرکت مارپیچ سریع گلوله می تواند باعث آسیب جدی به بافتی شود که از آن عبور می کند.

 

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.